Sol och värme

Njut av sol och värme.
I vårt solrum, Stockholms första, kan du alltid njuta av solen och värmen oavsett om det regnar, snöar eller blåser ute. Till skillnad mot vanliga solarium så får du solens hela spektrum, men utan solens farliga UV-strålning, vilket ger en behaglig värme och ett skönt ljus.

Mini-semester i vardagen
Under höst och vinter, när det är mörkt och kallt ute, längtar många av oss till sommar och varmare land. Nu behöver du inte vänta eller resa långt för att njuta i solen. I Solrummet kan du få en liten mini-semester i vardagen och njuta av värmen och ljuset. Ta med en bok och sätt dig och koppla av eller låt dig bara slappna av och drömma dig bort i solen.

Tropiska breddgrader
Vårt Solrum är byggt för att ge en känsla av att befinna sig på mer tropiska breddgrader. Inredning tillsammans med ljus och ljud skapar en harmonisk känsla i kroppen som gör att du lätt kopplar av och kan drömma dig bort till ditt eget paradis. Du väljer mellan att slå dig ner i en av våra sköna solstolar eller våra mysiga hängstolar. Dina öron nås av vågornas skvalpande ljud eller djungelns mystiska läten. Strax går solen upp och du omsluts av solens ljus och värme. Du blir lugn och avslappnad, tankarna stillnar. Kanske somnar du in en stund eller så har du tagit med dig en bok eller tidning att läsa. Du känner solens strålar mot huden, känner dess värme och hur de efterlämnar en pirrande känsla. Efter en timme känner du dig varm i hela kroppen och skönt avslappnad. Du har fått en annan känsla i kroppen som håller i sig hela dagen.

Pigg och glad
Ljuset gör att du känner dig piggare och gladare än vad du normalt skulle göra under vinterhalvåret. Ljuset gör också att kroppen kan fylla på med D-vitamin som vi har brist på under den mörkare delen av året.

Sola i stillhet
För att alla våra gäster ska få en skön och stillsam upplevelse på Nirvana, vill vi gärna att man undviker att prata med varandra i solen,  Självklart tar man hänsyn till varandra och anpassar sig till situationen. Undvik att tala i telefonen och högljutt med varandra när ni solar. Vi har också andra aktiviteter i lokalen som yoga och meditation där ljud för solrummet kan vara störande. För den som vill ha extra lugnt när de solar, rekommenderar vi att boka tidig eftermiddag, då det brukar vara mindre bokat.
Vi är tacksamma för er medverkan till en trevlig upplevelse för våra kunder!

Bra att veta när du bokat
Det blir upp mot 33 grader i rummet. Ta därför med dig kläder att byta om till. Lämplig klädsel är shorts och linne, bikini eller liknande. Det är dessutom skönt att känna värmen och ljuset mot huden. Vi rekommenderar att du använder solglasögon när du sitter i solrummet.

I rummet finns åtta solstolar och fem hängmattestolar. Vi kan inte garantera dig att det finns plats för dig i just den stol du vill sitta i. Kom i tid om du känner att föredrar den ena eller den andra. Totalt finns det 13 sittplatser, men vi tar bara in 10 st åt gången.

Åldersgräns:  6 år

Positiva hälsoeffekter
Mer lust, mer ork och mer glädje. Solen är inte bara skön, många forskningresultat har pekat på att människan behöver en viss mängd solljus för att hålla sig frisk. Solljuset har en bevisad gynnsam effekt på nedstämdhet och depressioner och minskar sjukskrivningar. En stund i vår Solrum gör dig både piggare och mer avslappnad.
Ljuset hjälper kroppen att producera D3 vitaminer och påverkar även vår tallkottskörtel att blockera melatoninet (kroppens eget sömnhormon) så att vi blir pigga. Immunförsvaret stärks samtidigt som solens värme lindrar stelhet, muskelvärk, ledbesvär och sätter igång blodcirkulationen. En vistelse i Solrummet förbereder kroppen för vidare behandlingar genom att solvärmen stimulerar blodcirkulationen och lindrar stelhet, muskelvärk, ledbesvär och reumatism. En stund i Solrummet är en perfekt kombination med en av våra behandlingar.

Den nya solen – ett skönt alternativ till solarium
Ljuset och värmen genereras av speciella solsimulatorer som ger solens hela spektrum.
Solljuset ligger på en kontrollerad och ofarlig nivå och uppfyller myndigheternas alla krav. Låg UV-dos gör att huden bildar ett skyddspigment som vid naturligt solande. Detta innebär att man kan njuta länge i solen utan att behöva oroa sig för några hälsorisker. Skillnaden mot ett vanligt solarium som finns runt om i världen är att metoden ger hela solens spektrum och att UV-strålningen är mycket mindre än i vanliga solarium. En vistelse i Solrummet ger med andra ord samma positiva effekter som en stund utomhus under en klarblå himmel. Skilj på solljusterapi och ljusterapi. I ljusterapi har du bara ljuset, medan solljusterapin även ger värme och D-vitamin. I Hornstull i Stockholm fanns förut ett ljus-café – Iglo där man erbjöd ljusterapi. Det finns tyvärr inte kvar, men vi hoppas kunna ge en skön upplevelse hos oss.

Teknisk solsimulering
Tekniken med solsimulering har utvecklats ur testanläggningar för provning av olika material inom industrin. Inom bilindustrin provar man hur olika system som avgasrening, insprutning AC mm påverkas i solljus. Tekniken kan också användas för att testa olika materials värme- och solljustålighet under ökenliknande förhållanden.

Här får du svar på några av de vanliga frågorna om Solrummet.

Är det riktigt solljus?
Ja! Det är identiskt med riktigt solljus, med undantag av lägre UV-innehåll

Blir man brun?
Lite gran om man solar ofta och har känslig hud. Men det tar längre tid än i naturligt solljus och solarium.

Är ljuset farligt?
Nej! UV-nivån är nerfiltrerad till säker nivå, och understiger SSI.s och STUK.s gällande norm för hygieniskt gränsvärde. = 30 Joule/m2 viktad strålning, 270 – 400 nanometer.

Är det samma ljus som i solarium?
Nej, solarium har endast UV-A och UV-B, med avsikt att bli snabbt brun. Vårt solljus innehåller hela solspektret.

Kan man simulera ett helt dygn?
Ja! Man kan reglera ljuset från natt, soluppgång, fullt dagsljus, eftermiddagsljus och ner till infrarött kvällsljus med solnedgång.

Har ljuset medicinska effekter?
Ja, värmen har avslappnade effekt på kroppen och ger lindring vid ledbesvär och muskelvärk.
Ljuset motverkar depression och årstidsberoende nedstämdhet SAD.

Är det säkert och testat?
Ja! Solljuset är framtaget i samråd med Lunds Universitet, SSI Statens Strålskyddsinstitut och SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

Måste man använda solglasögon?
Solglasögon kan användas men är inget krav.

Hur blir man påverkad av vistelsen?
Man blir avslappnad, avstressad, därefter piggare och gladare.

Är någon vetenskaplig studie gjord?
Ja, ”Artificial Environment´s Influence on the Mood” med utvärdering av Hedonisk ton, Avspändhet och Aktivitet. Med klart positivt resultat i alla försök.

Är det som att vara utomhus?
Ja, det är vår avsikt.

Behöver man solskyddskräm?
Nej! Inte i avsikt att skydda sig för UV.
Ja, om man normalt har problem med uttorkning av hyn vid värme.

Fungerar det som ljusterapi?
Ja, mycket bra! Ljuset innehåller hela spektrat från 400 till 780 nm och motverkar ”Årstidsberoende nedstämdhet SAD”

Är det då inget som är farligt?
Då ljuset från den artificiella solen är starkt, skall man inte titta direkt på solen, likväl man inte tittar på vår naturliga sol.

Adress:
Åsögatan 166, Stockholm
Telefon:
073-078 17 98
Email:
nirvana.stockholm@gmail.com